EN COMÚ PODEM DEMANA ALLIBERAR LES PATENTS DE LES VACUNES DE LA COVID-19
27 d’abril del 2022
A la Junta de Portaveus prèvia al Ple municipal del mes de maig, el grup municipal d’En Comú Podem Mataró presenta una Declaració Institucional per demanar l’alliberament de les patents de les vacunes de la COVID-19 i per adherir la ciutat de Mataró a la Declaració de Barcelona per l’alliberament de patents.
Reproduïm el text de la Declaració Institucional presentada:
Les nostres ciutats i pobles, com bona part de les ciutats i pobles del planeta, han vist emmalaltir milers de veïns i veïnes i han patit la mort de centenars de persones estimades, la majoria gent gran. També han viscut les restriccions dels drets i de les llibertats de la seva població. Malgrat l’esforç enorme de la ciutadania i les institucions, han augmentat les desigualtats, especialment les relacionades amb la salut.
A escala planetària, la pandèmia de la COVID-19, que va ser declarada fa un any, ha causat prop de 3 milions de morts segons l’Organització Mundial de la Salut. La malaltia també està fent augmentar la pobresa i les desigualtats arreu del món.
Després d’una gesta científica sense precedents, suportada en una gran part amb molts fons públics, disposem de vacunes amb una eficàcia altíssima, que són la millor i potser l’única esperança per deixar enrere aquesta pandèmia. Malgrat això observem una vacunació inexplicablement alentida per un règim de producció i arribada de vacunes que es demostra insatisfactori i que fa allargar la sortida del túnel.
Malauradament, la producció i la distribució mundials de les vacunes s’evidencien limitades i desiguals. Les patents i el secretisme dels contractes en són, en aquest moment, les principals causes. Les empreses farmacèutiques tenen el monopoli de la producció, el subministrament i la distribució de les vacunes arreu del món i hi ha opacitat en els contractes i acords formalitzats amb els diferents països. Les administracions públiques han destinat molts recursos públics a aconseguir que les diferents empreses farmacèutiques poguessin desenvolupar i comercialitzar una vacuna. S’estima que la inversió pública global en la vacuna de la Covid-19 supera els 25.000 milions d’euros, incloent-hi la recerca bàsica, el desenvolupament i la compra avançada. Aquesta inversió pública, però, contrasta amb el fet que la gestió posterior de les patents està suposant uns grans beneficis per al sector privat que les té.
Qualsevol causa que endarrereixi la vacunació massiva i global impacta en la recuperació de la normalitat. Més enllà de la capacitat dels governs locals i autonòmiques per fer equilibris entre incidències i restriccions, la vacunació és la millor i potser l’única opció per retornar a una vida lliure de pandèmia.
Alhora s’està desenvolupant una Iniciativa Ciutadana Europea, Right2Cure que demana a la Comissió Europea que faci tot el que estigui en la seva mà perquè les vacunes i tractaments siguin considerats un bé públic global, accessible a tots i totes de manera gratuïta.
Davant d’una crisi global sense precedents, els professionals, les agències públiques i les organitzacions internacionals de la salut global han promogut una declaració per a l’alliberament de les patents de les vacunes contra la COVID-19, com a mínim temporalment perquè obstaculitzen la producció i distribució tant a nivell de ciutats com a escala mundial. La declaració ha estat signada per Metges Sense Fronteres, Metges de el Món, Oxfam Intermón, Amnistia Internacional i Medicus Mundi, a més del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, també s’ha unit a títol individual; així com Rafael Vilasanjuan, director d’Anàlisi i Desenvolupament Global d’ISGlobal, i l’epidemiòleg de l’Hospital Clínic i professor de la Universitat de Barcelona, Antoni Trilla.
Creiem necessàries mesures que estiguin a l’altura per respondre, per sobre de barreres i interessos, a criteris de salut pública i de justícia global. La situació actual de la pandèmia i el procés de vacunació enfront de la COVID-19 reuneixen totes aquelles característiques d’excepcionalitat, d’exigible equitat i d’interès per a la salut pública necessàries per legitimar els següents acords que el grup municipal d’En Comú Podem Mataró proposa a la Junta de Portaveus:
ACORDS
- Adherir el municipi de Mataró a la Declaració de Barcelona per l’alliberament de patents.
- Instar el Govern de l’Estat i a la Comissió Europea, que activin els mecanismes excepcionals que preveu la legislació internacional, de manera que les indústries farmacèutiques que disposen de vacunes de provada eficàcia alliberin temporalment les patents, i permetin una transferència de coneixement i/o producció per accelerar al màxim la capacitat global de producció de les vacunes esmentades i, especialment, després de les inversions públiques multimilionàries concedides.
- Instar el Govern de l’Estat i a la Comissió Europea que aquestes negociacions es duguin a terme amb transparència i que els acords establerts i les seves condicions es facin públics. I per una qüestió d’ètica mèdica, de salut global i de drets humans, i per prevenir l’aparició i la disseminació de noves variants, que aquestes vacunes arribin a tots els racons del planeta per tal d’assegurar una cobertura global, seguint criteris de salut pública i començant per les treballadores i treballadors sanitaris i els col·lectius més vulnerables.
- Instar els mitjans públics i privats de la ciutat que difonguin aquesta declaració i que ens ajudin a centrar i visibilitzar el debat. El problema fonamental és per què no s’habiliten els mecanismes extraordinaris previstos de compartició de coneixement i tecnologia, de transparència, que prioritzin, per sobre de qualsevol altra consideració, la salut i els drets fonamentals de les persones.
- Comunicar els presents acords a la Presidència de la Comissió Europea, la Presidència del Govern de l’Estat, als grups polítics del Parlament Europeu i del Congrés de Diputats i del Senat, a l’Ajuntament de Barcelona, a les entitats municipalistes de Catalunya així com a les organitzacions no governamentals Amnistia Internacional, Metges Sense Fronteres i Oxfam Intermón.