L’Ajuntament de Mataró a favor d’aprovar la reducció de la jornada laboral, a proposta d’En Comú Podem
S’aprova la moció presentada per En Comú Podem perquè l’Ajuntament de Mataró demani al Govern de l’estat la reducció de la jornada laboral
Mataró, 4 de febrer
Aquest dilluns, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró ha aprovat una Declaració institucional proposada per En Comú Podem instant a l’aprovació de la reducció de la jornada laboral. Hi han votat a favor ECPM, PSC, ERC i CUP i hi han votat en contra PP, Junts i VOX.
Tenim una jornada laboral que fa més de 40 anys que no es toca. Urgeix una reducció per augmentar la qualitat de vida de tots els treballadors i treballadores del país.
A continuació reproduïm el text aprovat:
La reducció de la jornada laboral ha estat una demanda històrica del moviment obrer, fonamentada en la protecció de la salut i el benestar dels treballadors i treballadores. Des de la darrera reducció de la jornada laboral, aconseguida gràcies al sacrifici de les treballadores i a l’impuls del sindicat de la CNT, a Espanya el 1983, les condicions socioeconòmiques i laborals han evolucionat significativament, justificant una revisió de la normativa vigent.
En aquest context, el Govern de l’Estat amb el lideratge del Ministeri de Treball i Economia Social i en col·laboració amb els agents socials més representatius (CCOO i UGT), s’han compromès a impulsar una reducció de la jornada màxima legal de treball setmanal de 40 a 37,5 hores. Aquesta mesura, que s’emmarca en l’objectiu de millorar la regulació del temps de treball, es planteja com un complement als avenços aconseguits en la negociació col·lectiva sectorial.
Precisament, tot i els avenços en negociació col·lectiva que han permès establir una jornada laboral mitjana de 38,5 hores setmanals a Catalunya, la realitat és que aquesta millora no arriba a tothom. Concretament, 7 de cada 10 treballadors, que sumen 2,1 milions de persones, no se’n beneficien a causa de la precarietat dels seus contractes. Reduir la jornada a 37,5 hores significaria un impacte positiu directe a la vida d’aquestes persones, mentre que mantenir les 38,5 hores actuals limita l’abast de la mesura a només 1,3 milions de treballadors i treballadores.
El Govern considera aquesta iniciativa un pas decisiu per a la modernització del mercat laboral i la millora de la qualitat de vida dels treballadors i treballadores.
La necessitat d’actualitzar la regulació de la jornada laboral màxima és evident perquè, tot i que ha transcorregut més de quatre dècades des de la seva última modificació, diversos sectors econòmics, com l’hostaleria, el comerç, l’agricultura i els serveis, encara apliquen jornades setmanals properes al màxim legal previst de fa més de quaranta anys.
Aquesta situació genera desigualtats i justifica una intervenció legal que garanteixi una major equitat en les condicions laborals en tot el territori. La reducció de la jornada màxima legal esdevé, doncs, una eina clau per a la modernització del mercat laboral i la promoció d’un model productiu més just i equilibrat.
A més a més, la reducció de jornada que es proposa es fonamenta en la necessitat de redistribuir els beneficis del desenvolupament econòmic i els increments de productivitat assolits des de l’última reducció legal de la jornada laboral. Dades de l’OCDE mostren que, entre 1990 i 2022, la productivitat per hora treballada va augmentar un 30%, mentre que els salaris reals només ho van fer un 11,5%. Aquesta divergència evidencia que els treballadors i treballadores no s’han beneficiat plenament dels fruits del progrés econòmic, justificant així una nova reducció de jornada sense reducció salarial. Aquesta mesura contribuiria a una distribució més justa de la riquesa generada i a la millora del benestar dels treballadors i treballadores.
Però, a més, aquesta reducció de la jornada cerca altres objectius menys quantificables, però igual o més rellevants, que fan referència a l’ampliació dels espais de llibertat per al gaudi i desenvolupament de les persones, més enllà del descans o de la conciliació familiar i personal. En definitiva, guanyar temps de vida.
Per garantir l’èxit de la reducció de la jornada màxima legal, es preveuen mesures complementàries que en reforcin l’eficàcia i l’efectivitat. En primer lloc, es proposa una nova regulació del registre de jornada per tal de facilitar un control exhaustiu del temps de treball i prevenir la proliferació d’hores extraordinàries il·legals i, en ocasions, no remunerades.
En segon lloc, s’intensifica l’aplicació de la Directiva europea en matèria de temps de treball, seguint les directrius establertes pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en la sentència de 14 de maig de 2019. Aquestes mesures complementàries contribueixen a assegurar una implementació efectiva de la reducció de jornada i a protegir els drets dels treballadors i treballadores.
Complementàriament, es proposa una nova regulació del dret a la desconnexió digital per als treballadors i treballadores. Aquesta mesura vol evitar que es requereixi la realització de tasques fora dels horaris laborals pactats, garantint així el dret al descans i a la intimitat dels treballadors i treballadores. La regulació també preveu la protecció dels treballadors i treballadores davant de possibles represàlies per exercir el seu dret a la desconnexió digital.
Amb aquesta iniciativa, es pretén promoure una cultura laboral més saludable i respectuosa amb la vida personal dels treballadors i treballadores, alhora que es fomenta la conciliació laboral i familiar.
Considerem que la utilització del procediment de regulació tal i com reconeixen els agents socials i el propi govern de l’Estat per a la reducció de jornada és mitjançant una llei, no només per la seva eficàcia, sinó també pel paper central de la llei emanada del Congrés.
Estem davant d’una proposta que compta amb un ampli consens social i polític, com es va demostrar en l’aprovació al Congrés d’una proposició no de llei impulsada per Sumar, amb l’únic vot contrari de Vox, que esperem que sigui una realitat el més aviat possible, tal com ja han anunciat tant el Ministeri d’Economia com el Ministeri de Treball del Govern d’Espanya.
Per tot això, el grup municipal d’En Comú Podem proposa a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mataró l’adopció dels següents
ACORDS
Primer.- Donar suport a l’Acord social per a la reducció de la jornada laboral. Treballar menys, viure millor signat per la Ministra de Treball i Economia Social i els sindicats de CCOO i UGT el 20 de desembre de 2024.
Segon.- Instar el govern de l’Estat a aprovar la iniciativa legislativa en matèria de reducció de jornada, registre horari i dret a la desconnexió d’acord amb el text que adjunta l’acord pactat.
Tercer.- Traslladar els presents acords a la Presidència del Govern de l’Estat, el Ministeri de Treball i Economia Social, el Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa, els grups polítics del Congrés, Senat i Parlament de Catalunya, els sindicats CCOO, UGT, CNT, CGT, Intersindical i COS, com a sindicats generals, i les entitats municipalistes de Catalunya.